Pomo ehdottaa tiimillenne ideaa, joka on alusta asti tuhoon tuomittu. Vanhempi työkaveri lupaa täysin epärealistisen projektiaikataulun. Nyt on aika avata suu ja olla eri mieltä. Mutta kuinka se onnistuu, kun toisella on enemmän valtaa? Kannattaako se? Ja mitä pitäisi sanoa?

Itsesuojeluvaisto kehottaa meitä pysymään turvassa ja estää meitä olemasta eri mieltä esimiehen kanssa. Pelkäämme negatiivisia seurauksia: joudun mustalle listalle tai saan potkut. On vain helpompi olla samaa mieltä.

Kuinka sitten ollaan eri mieltä rakentavasti? Tässä muutama vinkki hankalan tilanteen kohtaamiseen:

Arvio tilanne realistisesti
Olemme hyviä kuvittelemaan kauheimman mahdollisen vaihtoehdon. Esimiehesi voi olla yllättynyt ja hieman näreissään, kun otat asiaan kantaa. Mutta tuskin saat samalta seisomalta potkut tai elinikäisen vihamiehen. Entä, jos päätätkin olla hiljaa? Projekti voi epäonnistua tai menetät tiimin luottamuksen.

Puhu kahden kesken
Tilannearvion jälkeen voi olla hyvä ottaa pieni tauko. Voit myös kartoittaa muiden tiimin jäsenten mielipiteet asiasta sekä saada tuoreita ja uusia näkemyksiä tukemaan omia ajatuksiasi. Pyydä tapaamista esimiehesi kanssa. Tilanne on helpompi kohdata kahdenkeskisessä keskustelussa.

Koeta löytää yhteinen tavoite
Mieti, mikä on esimiehellesi tärkeää. Mielipiteesi saa lisäpainoarvoa, kun se liittyy yhteiseen tavoitteeseen. Älä pidä sitä itsestään selvänä. Tarkoitus on auttaa, eikä antaa niskoittelevaa kuvaa.

Pyydä lupaa olla erimieltä
Esimieskin hakee turvallisuuden ja tilanteen hallinnan tunnetta. Älä pakota toista selkää seinää vasten vaan kysy lupaa esittää oma mielipiteesi. Myönteinen vastaus antaa sinulle luottamusta tuoda esiin oma vaihtoehtoinen ratkaisu.

Pysy rauhallisena
Punastuttaa ja sydän hakkaa. Paniikissa puhumme nopeasti ja kovaa. Mitä tahansa tapahtuukin, hillitse tunteesi ja käytöksesi. Hermostunut elekieli vie sanomaltasi voiman. Hengitä rauhallisesti. Joskus puhuminen hieman hitaammin helpottaa. Tämä auttaa myös esimiestäsi kommunikoimaan rauhallisesti.

Kertaa lähtötilanne
Luvan saatuasi, kertaa esimiehesi näkökulma tai ehdotus, josta olet eri mieltä. Tämä antaa pohjan keskustelulle, ja osoitat, että ymmärrät hänen lähtökohtansa.

Älä tuomitse
Perustellessasi omaa näkökulmaasi, vältä käyttämästä tuomitsevia ilmauksia kuten lyhytkantoista, typerää, harkitsematonta. Esimiehesi voi tulkita ne väärin tai ottaa palautteen henkilökohtaisesti. Pysy faktoissa.

Pysy rakentavana
Sinä tarjoat omaa näkemystäsi, et ainoaa totuutta asiasta. Muistuta, että tämä on vain yksi lähestymistapa. Ole avoin palautteelle ja pyri hakemaan yhteistä näkemystä.

Tunnusta ratkaisu
Lopulta esimiesasemassa oleva henkilö tekee asiassa päätöksen ja tarvitsee sinun tukeasi toteutukseen. Älä kuitenkaan peräänny perusteluissasi tai alistu. Osoita, että luotat häneen ja kunnioitat häntä esimiehenä menettämättä itsekunnioitusta.

 

Nina Happonen
Kirjoittaja on Katalyytin perustaja ja partner.